Minkälainen johtaja on jäänyt mieleen hyvänä johtajana?  

Mieleen tulee varmaan paljon erilaisia ihmisiä ja tilanteita, missä hyvä johtajuus on korostunut. Usein myös nostetaan esille faktana, että se on liiketoiminnan tulos, mikä ratkaisee hyvän johtajan. Tämä näkökulma korostuu erityisesti talouden huonoina aikoina. Tuloksen tekemiseksi helpoin ratkaisu on sopeuttaa kuluja, mikä on toki lähes aina myös välttämätöntä. Jossain vaiheessa talouden matalasuhdanne kääntyy kuitenkin uudeksi nousuksi, ja silloin ne organisaatiot, joissa on pidetty sekä ihmisistä että taloudesta huolta, pärjäävät. 

Miten saat organisaation ihmiset sitoutumaan ja tekemään hommia yhteisen hyvän eteen, erityisesti kun kaikki ei mene niin hyvin kuin pitäisi? Pelkkä liiketoiminnan ymmärrys tai strateginen osaaminen ei siihen riitä. Koko ajan muuttuvassa työelämässä kyky ymmärtää ja hallita omia sekä tunnistaa muiden tunteita on aina ollut yksi keskeisimmistä tekijöistä johtamisessa, ja sillä on selkeä vaikutus yrityksen menestykseen.  

Tunneälykäs johtaminen vaikuttaa suoraan henkilöstön sitoutumiseen ja työhyvinvointiin ja sitä kautta organisaatiokulttuuriin. Tutkimukset osoittavat, että tunneälykkäät johtajat edistävät parempaa yhteistyötä, vähentävät konflikteja ja pystyvät innostamaan ihmisiä tehokkaammin kuin ne, jotka keskittyvät vain asioiden johtamiseen. Tunneälykkyys on johtamisen kovaa ydintä. Se on sitä, miten johtaja kohtaa muutokset, ratkaisee konfliktit ja rakentaa luottamusta. Johtajilla, joilla on vahva tunneäly, on kyky innostaa, kuunnella ja johtaa ihmisiä – ei vain prosesseja. He onnistuvat rakentamaan ja kehittämään resilienttiä organisaatiokulttuuria erinomaisen työilmapiirin kautta.  

Tunneäly (EQ, emotional intelligence) koostuu useista osa-alueista: itsetuntemuksesta, itsehallinnasta, sosiaalisesta tietoisuudesta ja ihmissuhteiden hallinnasta. Johtajilla nämä taidot näkyvät esimerkiksi kyvyssä kohdata työntekijät arvostavasti, toimia paineen alla rationaalisesti ja luoda luottamuksellinen ilmapiiri. 

Uusien työntekijöiden rekrytoinnissa ja olemassa olevan organisaation kehittämisessä henkilön tunneälyn arviointi voi olla se ratkaiseva työkalu, jonka avulla rakennetaan kestävämpää, tehokkaampaa ja ihmislähtöisempää johtajuutta – ja pohjaa koko yrityksen menestykselle. 

Perinteisten rekrytointi- tai arviointimenetelmien lisäksi käytössämme on EQ-i 2.0-arviointimenetelmä, joka antaa syvällisemmän näkemyksen arvioitavan henkilön tunneälyprofiilista. Myös organisaation työilmapiiriä voidaan mitata (EECA tunneilmaston kartoitus) ja siten nähdä myös tunneälykkään johtamisen vaikutus organisaation ihmisiin. 

Tunneälykkyys on avain tehokkaaseen ja inhimilliseen johtajuuteen, mikä saa aikaan tuloksia. Sillä sitoutetaan ja vahvistetaan organisaation ihmisiä yhteiseen tekemiseen ja tavoitteisiin pitkällä aikavälillä! 

#emotional intelligence, #tunneäly #johtajuus #johtaminen #rekrytointi 

Lisää palveluistamme https://arespartners.fi/palvelut/

Mikäli haluat kuulla lisää tai keskustella kanssamme käytännön kokemuksistamme, ole yhteydessä 😊

Janne Marttinen, p. 0400 426 127