CV kuntoon

Minulta kysytään usein, millainen on hyvä CV. Vastaan aina, että sellainen, jonka avulla pääset työhaastatteluun. Huonon huumorin sijaan yritän nyt sarkasmia ja ylimääräisiä kokkapuheita viljelemättä avata muutamalla sanalla hyvän CV:n eli ansioluettelon ominaisuuksia. Muistutan myös heti alkuun, että yksityissektorilla säännöt ovat usein erilaiset verrattuna akateemisen ja julkishallinnon rekrytointeihin, koska valintakriteerit ovat erilaisia. Minun vinkkini ovat puhtaasti yksityissektorille suunnattuja.

CV:n sisältö

CV on lyhyt yleiskatsaus työkokemukseesi, koulutukseesi ja ammatilliseen osaamiseesi. CV:si kautta minun ja muiden rekrytoinnin ammattilaisten on mahdollista nähdä yhdellä silmäyksellä pätevyytesi hakemaasi työtehtävään, ja jos osaamisesi kohtaa rekrytoivan yrityksen toiveiden kanssa, kutsua sinut työhaastatteluun.
Ansioluettelossa tulee aina olla haettavasta työpaikasta riippumatta nimi, yhteystiedot, työkokemus ja koulutus. Tietoturvan vuoksi CV:stä on hyvä jättää pois esim. henkilötunnus. Sitä tarvitaan vasta työsopimuksen allekirjoitusvaiheessa, joten sen lisääminen on turhaa tilankäyttöä ja tietoturvariski. Hyvä ansioluettelo on tiivis ja yksinkertainen – ammattilainen lukee ansioluettelon nopeasti, joten se kannattaa pitää mahdollisimman selkeänä ja ytimekkäänä!

Kronologisesti kirjoitettu CV mahdollistaa lukijalle urapolkusi ja kokemuksen kertymisen seuraamisen. Kompetenssipohjainen CV esittelee osaamistasi, mutta voi aiheuttaa lukijalle päänvaivaa – ainakin minua askarruttaisi, missä olet taitosi saavuttanut. Suosittelen näiden molempien tekniikoiden yhdistämistä, eli avaa työhistoriaasi kronologisesti samalla kertoen lukijalle haettavan tehtävän kannalta olennaisesta osaamisestasi ja saavutuksistasi. Kronologinen järjestys CV:ssä tarkoittaa muuten työuran avaamista nykyhetkestä ajassa taaksepäin. Olen kokenut monta hämmentynyttä hetkeä lukiessani CV:tä, kun myyntipäällikön tehtävää hakeneen CV:n paraatipaikalla hakija kertoo toimineensa kauppa-apulaisena kesä-heinäkuussa 1982…

Osaamisestasi ja saavutuksistasi kertoessasi kannattaa käyttää minä-muotoa ja olla mahdollisimman kuvaava ja selkeä. Duunitori on koostanut listan hyvistä sanoista ja termeistä, joita ovat hieman muokatusti mm.:

analysoin, arvioin, avustin, esitin, haastattelin, hoidin, johdin, järjestin, kehitin, kirjoitin, konsultoin, koodasin, koordinoin, kuljetin, laadin, laskin, luennoin, markkinoin, mittasin, muokkasin, muotoilin, myin, määrittelin, neuvoin, neuvottelin, ohjeistin, ohjelmoin, onnistuin, opetin, organisoin, osallistuin, ostin, paransin, perustin, rakensin, raportoin, ratkaisin, räätälöin, saavutin, selvensin, solmin, sovin, suunnittelin, tarjosin, testasin, tilasin, toimin, toimitin, toteutin, tutkin, uudistin, vaikutin, valmistelin, valvoin, varastoin, vastasin, yhdistin, ylitin.
(Lähde: Duunitori)

Muotoilu

Minulta kysytään usein myös CV:n pituudesta ja kuinka pitkä tai lyhyt sen pitää olla. Vaikka lyhyestä virsi kaunis, on ansioluettelosta hyvä käydä tarpeelliset asiat ilmi. Uran alkuvaiheessa yhden sivun CV riittää ja silloin painopiste voi olla koulutuksen korostamisessa, kielitaidossa, kesätöissä ja harjoitteluissa. Jo muutaman vuoden kuluttua olennaisinta on kuitenkin työkokemus, jolloin se kannattaa nostaa järjestyksessä koulutuksen ja kielitaidon edelle, mahdollisimman alkuun. Jos sinulla on työkokemusta useammalta vuosikymmeneltä, saa myös CV:si olla 2–3 sivuinen. Takavuosien novellimittainen ”Executive CV” alkaa tänä päivänä olla jo historiaa. On hyvä myös muistaa, että työkokemuksen sisältöä voi ja pitää muokata haettavan tehtävän mukaan.

Teknisesti varmistat, että rekrytoija pääsee hyvin tutustumaan tietoihisi, kun tallennat CV:si pdf-muodossa. Tällöin CV:si aukeaa aina samannäköisenä laitteesta ja ohjelmistosta riippumatta. Kannattaa myös muistaa, että CV voidaan tulostaa haastattelutilanteeseen. Esimerkiksi kuvapainotteisen CV:n kohdalla tulostusasetukset on hyvä huomioida, ettei tulostetusta CV:stä jää asettelun vuoksi tärkeää tietoa pois.

Tässä lopuksi muutama hyödyllinen linkki, joiden kautta voit etsiä sinulle sopivaa CV-pohjaa, jos sellainen on vielä tekemättä tai edellinen versio on laadittu viime vuosituhannella.

  • Canva – ilmainen, vaatii sisäänkirjautumisen
  • Oikotie
  • Etsy – maksullisia, 10–15 €/kpl (word)


Jokaisella ansioluetteloita lukevalla on varmasti oma näkemys siitä, millainen hyvä CV on. Sen sijaan, että yrität miellyttää heitä (tai meitä!), suosittelen sinua kirjoittamaan oman ansioluettelosi ja antamaan sen sinut hyvin tuntevalle entiselle tai nykyiselle kollegalle katsottavaksi. Jos kirjoitusvirheiden korjauksen jälkeen hän tunnistaa sinut ansioluettelostasi, on se valmis lähetettäväksi eteenpäin.

Jos ansioluettelosi on jo kunnossa, voit tallentaa sen CV-tietokantaamme. Voit myös kurkata meillä avoinna olevat tehtävät täältä.


Tsemppiä työnhakuun!

Johanna Lipponen
Senior Consultant