Mihin valintapäätös perustuu?

Mies ja nainen pöydän ääressä keskustelemassa.

… mutta tällä kertaa valinta ei kohdistunut Sinuun.

 
Mihin palkkauspäätös perustuu?

Saat odotetun puhelun – sainko työpaikan? En taaskaan. Kohtelias rekrytoija soittaa ja kiittää kiinnostuksesta. Toisaalla sähköpostiin kilahtaa viesti mahdolliselta työnantajalta tai heidän rekrytointikumppaniltaan: Arvoisa hakija, kiitämme kiinnostuksestasi… mutta tällä kertaa valinta ei kohdistunut Sinuun. Kuulostaako tutulta? Kyllä, niin meille muillekin. Vain ani harva meistä on aina saanut hakemansa työpaikan. Pettymys voi olla suuri, kun olet panostanut hakemukseen ja ansioluetteloon, valmistautunut mahdolliseen haastatteluun, mutta kutsua ei tullut edes tapaamiseen. Ei vaikka tiesit täyttäväsi kaikki ilmoituksessa kuvatut kriteerit. Mistä oikein voi olla kyse?

Pettynyt hakija saattaa ajatella, että ilmoitus oli vain silmänlumetta tai että oikeastaan yrityksellä jo oli sisäinen kandidaatti. Tästä ei ole kyse. Ilmoittelu maksaa aikaa, vaivaa ja kustannuksia, joita ei muodon vuoksi aiheuteta. Totta kai sisäisiäkin kiinnostavia kandidaatteja saattaa hakuun olla, mutta lähes poikkeuksetta he saavat kulkea saman prosessin kuin muutkin.

Hakemuksella on merkitystä

Suuri hakijamäärä on usein yksi tekijä. Hakemuksen sisältö ei ole ainoa merkittävä asia – toki merkittävin. Puhtaasti sisällön vuoksi rannalle jäävät ne, joiden kokemustausta ei ole riittävän lähellä odotettua profiilia. Hyviä hakijoita saattaakin olla vähintään tusinan verran. Kun arvioitavana on toinen toistaan loistavampia ja osaavampia hakijoita, tulee se kuuluisa fiilis mukaan prosessiin. Erityisesti esimerkiksi viestinnän, myynnin tai markkinoinnin tehtäviin (kuten niin moniin muihinkin) haetaan henkilöä, joka edustaa tehtävää ja yritystä muutenkin kuin vain osaamiseltaan. Rekrytoinnista vastaavalla henkilöllä on sekä ilo että oikeus ja velvollisuus kutsua haastatteluihin niitä, joiden kommunikaatiotyyli sopii yrityksen brändiin ja kulttuuriin. Parhaassa tapauksessa palkkaava esimies miettii; Tähän henkilöön haluan tutustua tarkemmin. Tästä voit saada viitteitä soittamalla ja kysymällä lisätietoja yrityksestä ja tehtävästä ennen kuin teet hakemuksen. Sitä varten yhteystiedot ilmoituksissa ovat. Niitä saa mielellään hyödyntää. Jo tässä vaiheessa on kyse kahden ihmisen kohtaamisesta, vaikkakin toinen vasta esittäytyy kirjallisesti.

Ole oma itsesi

Vanha viisaus pitää paikkansa. Kun saavut haastatteluun, pidä kiinni siitä mikä itsellesi on tärkeää, ja kuuntele aidosti, mitä yrityksellä on tarjota. Kohtaavatko nämä asiat? Tilaisuuden tarkoituksena on tiedon jakamisen lisäksi tutustua. Olisiko tässä sopiva henkilö tähän tiimiin? Odottaako hän sitä mitä meillä on tarjota? Yrityksellä on tässä vaiheessakin oikeus päättää, että he jatkavat keskustelua sen kandidaatin kanssa, joka parhaiten sopii heidän tiimiinsä vaikka ei olisikaan formaalisti tehtävään pätevin. Hakijan on myös hyvä miettiä, kohtaavatko hänen omat ajatuksensa rekrytoivan yrityksen ja mahdollisen tulevan esimiehen ajatusten kanssa.

Henkilövalintoihin vaikuttavat monet tekijät. Hakijana sinulla on oikeus pyytää palautetta hakemuksestasi tai haastattelusta. Jos voimme antaa konkreettista palautetta, jota voit hyödyntää myöhemmin, teemme sen mielellämme. Toisinaan saamme vain todeta, että moni hakija oli hyvä, mutta organisaatioon löytyi henkilö, joka tuntui parhaiten sopivan sinne osaamisensa, tavoitteidensa ja persoonansa puolesta. Hän saattaa tuoda taloon osaamista, jota ei aluksi osattu edes etsiä. Näissä tilanteissa yrityksen edustajilla on oikeus tehdä valinta, joka ei täysin perustu työpaikkailmoituksessa kuvattuihin kriteereihin tai siihen, että palkattu henkilö on hakijoista pätevin tai kokenein. Päätös perustuu siihen kuvaan ja tietoon, jonka hakija antaa itsestään prosessin kaikissa vaiheissa.

Tekstin on kirjoittanut Arespartnersin entinen konsultti Leila Suontila, jonka nykyinen tehtävä on Nesteen Manager, Talent Acquisition. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 25.10.2018.


Saitko tekstistä uutta puhtia työnhakuun? Katso avoimet työpaikkamme täältä!