Mitä kandidaatti saa suorahaulta eli miksi kannattaa lähteä mukaan, kun puhelin soi?

Oletko koskaan saanut puhelua, jossa suorahakuun erikoistunut yritys kutsuu sinut keskustelemaan uudesta työpaikasta? Ja oletko tuolloin pohtinut, miksi sinun kannattaisi lähteä mukaan prosessiin? Suorahaun parhaita puolia kandidaatin kannalta ovat ainutlaatuinen mahdollisuus kartoittaa markkinoita oman osaamisen näkökulmasta – ja suurimpana bonuksena uuden työpaikan ja uusien työtehtävien saaminen. Uusi työ voi tuoda urallesi nostetta ja aiempaa motivoivampia työtehtäviä. Lisäksi suorahakuprosessi tarjoaa sinulle parhaimmillaan paljon muutakin, kuten oman osaamisen laaja-alaisempaa ymmärtämistä ja arvokasta palautetta esimerkiksi henkilöarviointien ja haastatteluiden yhteydessä. Osaavan suorahaku- tai rekrytointikonsultin antama näkemys voi olla ensiarvoisen tärkeää, kun haluat kehittää osaamistasi ja ymmärtää aiempaa paremmin esimerkiksi erilaisten arviointien roolia osana rekrytointiprosessia.

Suorahakuprosessi vie aikaa ja vaatii useita tapaamisia sinun, konsultin ja toimeksiantajan välillä. Prosessin tavoitteena on kartoittaa osaamistasi, ammatillisia toiveitasi sekä motivaatiotasi vaihtaa uusiin tehtäviin. Ajan kuluminen antaa sinulle mahdollisuuden kypsytellä ajatusta uudesta työpaikasta. Prosessin aikana kaikki osapuolet huomioivalla viestinnällä on tärkeä rooli luottamuksen rakentamisessa.

Jos prosessi venyy ja haastattelua tai soveltuvuuden arviointia seuraa radiohiljaisuus, on jokin pielessä – mutta ei omassa osaamisessasi vaan suorahakutoimiston hakijaviestinnässä. Hitaan hakijaviestinnän seurauksena suorahakutoimisto ja lopulta asiakas voivat menettää erinomaisen kandidaatin, joka on kenties jo saanut työtarjouksen jostain muualta. Väliaikatietojen antamisella estetään turhan epävarmuuden syntyminen ja hakijana pysyt tietoisena valintaprosessin etenemisestä.

Entä jos et tulekaan valituksi tehtävään? Onko osallistuminen ollut turhaa? Ammattimaisesti hoidettu suorahakuprosessi antaa sinulle aina lisäarvoa tulevaisuutta varten. Kyse voi olla oppimiskokemuksesta, sparraamisesta, uratavoitteiden kirkastumisesta tai esimerkiksi ammattilaisen tekemästä henkilöarviosta ja siihen liittyvästä kahdenkeskisestä syvähaastattelusta. Suorahakuprosessin aikana on sinulla oikeus ja mahdollisuus palautteen kysymiseen ja sen saamiseen. Ilmoitushaussa, jossa hakijamäärät ovat suuria, on henkilökohtaisen palautteen antaminen jokaiselle tehtävää hakeneelle vaikeaa tai mahdotonta. Sen sijaan suorahaussa konsultti varaa aina aikaa myös henkilökohtaisen palautteen antamiseen.

Vaikka et juuri tällä hetkellä etsisikään uutta työpaikkaa, on hyvä, jos taskussa on tutun suorahakukonsultin, -yrityksen tai researcherin yhteystiedot. Tapaaminen konsultin kanssa tarjoaa sinulle aina vähintäänkin mahdollisuuden kiinnostavaan sparraukseen. Samalla voit oman hakijakokemuksen kautta pohtia, minkälaisia haasteita tulevaisuudessa haet – tai mistä ostat suorahakupalvelun, sitten kun sen aika on.

Johanna Lipponen
Seniorkonsultti
Aleksi Koskinen
Researcher