Miten hallitsen jännittämistäni työhaastattelussa?

Työhaastattelu on monelle jännittävä ja jopa pelottava tilanne, jota ei halua mokata. Kun ihminen jännittää esimerkiksi esiintyessään, hermostuminen kertoo siitä, että tilanne on hänelle hyvin tärkeä. Yhdentekevistä asioista ei nimittäin tarvitse hermoilla. 

 

 
Hyviä uutisia, jännittämisestä voi olla myös hyötyä.  

Jännittäminen on fyysisesti lähellä innostumista. Jännittäessä aivoihin virtaa paremmin verta ja aistit terävöityvät. Kun jännitystä hienosäätää mielessään innostuksen puolelle, saa kuulijatkin eri tavalla tilanteeseen mukaan, ja työhaastattelussa pienestä ylivireydestä on jopa hyötyä. Jännittäessään ihminen on tosissaan, alkaa toimimaan ja sopivassa flow’ssa kykenee huippusuoritukseen. Yritä siis kääntää jännitys positiiviseksi ja voimaannuttavaksi tunteeksi, jolloin se muuttuu voimavaraksi.  

Tärkeintä jännittämisestä kärsivälle on tuntea myötätuntoa itseään kohtaan ja oppia hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on. Hyvä keino on mennä asioiden edelle ja miettiä miltä tuntuu, kun jännittävä tilanne on jo ohitse. Vaikka kädet vähän tärisisivät, saatat huomata, ettei se lopulta niin kauheaa ollutkaan. Tilanteen jälkeen voit palkita itsesi huolimatta siitä, miten suoriudut. Haasteet jaksaa paremmin, kun on tiedossa jotain hauskaa, mitä odottaa. 

Huolellinen valmistautuminen haastatteluun on tärkeää ja takaa paremman tuloksen.  

Haastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Aloita tutustumalla työnantajaan ja sen liiketoimintaan yrityksen kotisivujen, sosiaalisen median ja muiden verkosta löytyvien uutisten avulla. Se, oletko tutustunut organisaatioon ja työnkuvaan tarkemmin lukemalla enemmän kuin pelkän ilmoituksen, kertoo haastattelijalle paljon motivaatiostasi. Työnantajan perustietojen lisäksi kannattaa tutustua hakemaasi tehtävään ja sen edellyttämiin taitoihin. Käy vielä läpi työpaikkailmoitus ja oma hakemuksesi ennen haastattelua. Kun olet valmistautunut huolellisesti, pystyt kanavoimaan energiasi haastattelutilanteessa oikein. 

Työhaastatteluun valmistautuminen pitää sisällään paljon muutakin kuin tiedon hakua. Netin rajattomasta maailmasta löytyy paljon oppaita ja ohjeita työhaastatteluun valmistautumiseen yleisine kysymyksineen ja pukeutumisohjeineen. Niihin kannattaa tutustua, ja esimerkiksi haastattelutilannetta voi harjoitella etukäteen vaikkapa jonkun kanssa tai itsekseen miettimällä vastauksia yleisiin kysymyksiin. Joillekin toimii hyvin myös se, että kirjoittaa vastauksiaan paperille; näin ajatukset selkiytyvät ja kenties huomaa asioita, joita ei olisi muuten tullut ajatelleeksi.  

Tee haastattelupäivästä itsellesi kiva päivä. 

Mukavien asioiden tekeminen ennen haastattelua suuntaa ajatukset pois edessä olevasta haastavasta tilanteesta. Varaa kaikkeen tekemiseen haastattelupäivänä riittävästi aikaa. Haastattelutilanteessa selviät parhaiten olemalla oma itsesi ja luottamalla osaamiseesi, olethan jo päässyt hyvin pitkälle, kun olet saanut kutsun haastatteluun. Ja muista, me kaikki jännitämme jotain – se on tunne, jota ei pidä pelätä! 

Nina Kuusinen
Toimistopäällikkö